kérdésért ordít
a süket válasz,
éleket csorbít,
és ezerré ágaz.
 
nincs igazság,
egy nincsen.
hamis vigaszság,
csenddel hintem.
 
nem érdekelnek
a hazug szavak,
térdepelnek..
elmúlott nyarak.
 
tél van rég,
szélhámos tél.
jéghideg ég,
bőrrabló szél.
 
nap süti át,
jéghideg göncét,
állja szavát,
oldja görcsét.
 
igazat dalol,
ő nem hazug.
kételyt rabol,
igaz szavuk..
 
már nyár dagad,
kristályos igaz.
és nyár is marad,
megszáradt a viasz.
 
igaz vagy hamis?
 
                                                              Streck Dániel

 

 

Szerző: Streky.  2011.12.08. 23:01 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://streky.blog.hu/api/trackback/id/tr753449427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsásztinusz a kabátos 2011.12.08. 23:41:43

Első körben beugrottak a volt 11.oszt. panaszai of. és filozófia órák utáni magyaros órákon, folyosói dühtől tajtékzó, elfojtott vörösfejű suttogásos kérdések, kitörések, igazságot kereső fiatalok tanári szoba körüli téblábolásai.
Az igazság-meggyőződésem szerint- nem relatív és nem értéksemleges. Ez az egy igazság maga Jézus Krisztus, az Igazság. Neki mindenkihez és mindenhez van köze, szava,fénye és kínos, kemény, vagy épp vigasztaló, boldogító, reménységet adó igazsága.
Örök költői kép a fény és nyár, mint a boldogság allegóriája, metaforája és a tél, hideg,fagy,pusztulás ellentéte. Aki megtalálta az abszolut igazságot, az hajlamos szellemileg ellustulni, kicsinyes gőg, szellemi törpeség,meszesség miatt, pedig ezután következne annak élethossziglani megélése, felfedezése, elmélyülés benne...aki keresi azt, az hajlamos sokszor belefáradni a keresésbe a hazugságtenger és emberi nyomorúságok látványa és önmaga gyengeségei miatt.
A lelki és szellemi kaland az emberi lét tökéletességi képessége szerinti csúcstevékenység, kár, hogy csak néha emelkedünk fel oda és tesszük.

Streky. 2011.12.08. 23:45:31

@Dzsásztinusz a kabátos:
Kommented eleje nagyon mosolyogtató volt!:)
A közepe igaz. A vége pedig még igazabb. Megtaláltad ismét a lényeget. Bár azért, odaadnám valakinek, hogy sorról sorra elemezze ki. Kíváncsi lennék a végeredményre. :)

Gonoszkaboszorka 2011.12.09. 19:44:38

Tényleg felidézi a régi, morcos diákhangokat. :-)

nekem nagyon tetszik a kezdés. betonfalakba ütköző lázadás.... ez ugrott be róla. Számomra mást mond a 2. vsz.: tényleg nincs igazság. Pusztán emberi, világi szemmel nézem. valamiféle hitem van,mert mindenki hisz valamiben, de az igazság létezésében nem hiszek. nem igazság az, hogy az ártatlanokat, jókat éri fájdalom, szenevdés, nem igazság, hogy a jó emberek halnak meg, nem igazság, hogy pici gyerekek betegen születnek...és még sorolhatnám oldalakon keresztül.
"elmúlott nyarak..szélhámos tél" - amikor felnőtté válik az ember, az én olvasatomban.Miden felnőtt megalkuvó, hazug lesz valamilyen szinten,mert élni kell, iiletve, ahogy Ákos mondja: élni nem muszáj,de senki nem tehet mást.
A nap? a nap talán a remény, a kicsike őszinteség, lélek, becsület,ami elméletileg minden emberben megvan.Aztán vagy felül tud kerekedni, vagy nem.
Igaz vagy hamis? az egész világ, az egész élet ellentétekre épül. Hol ere, hol arra billen a mérleg, ez viszont már rajtunk áll.Mindenki saját maga dönti el,melyik utat választja-.Nem biztos, hogy a könnyebb a jobb.Addig boldog az ember,amíg van döntési helyzete és belső késztetése.
süti beállítások módosítása